Project omschrijving

Inspiratiebron: energie uit eigen stad

Nieuwe Energie zonnecentrale

Op 20 oktober 2015 was het feest: de Nieuwe Energie zonnecentrale werd in gebruik genomen. Nog geen zonnedak van en voor stadbewoners maar wel inspiratie om nieuwe zonneprojecten op te pakken in de stad. Goed voorbeeld doet volgen!

Op bedrijfsverzamelgebouw Nieuwe Energie aan de 3e Binnenvestgracht 23, zijn 277 zonnepanelen geplaatst. Deze zonnecentrale levert zonnestroom – nieuwe energie – aan de huurders van Nieuwe Energie: ondernemers, Stichting De Binnenvest en woningcorporatie  Portaal.

Het project is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen burgerinitiatief EnergiekLeiden, de huurdersvereniging van Nieuwe Energie, woningcorporatie Portaal en Erfgoed Leiden. Het bedrijf RooftopEnergy dat de installatie heeft geplaatst en gefinancierd, levert de stroom aan de Nieuwe Energie.

Nieuwe Energie is een monumentaal pand uit 1941 en was oorspronkelijk in gebruik als spinnerij van textielfabriek Clos & Leembruggen. Na 1978 is het gebouw lang in gebruik geweest bij het gemeentelijke energiebedrijf, later Nuon. De naam verwijst naar de nieuwe maatschappelijke energie van de ondernemers en de sociale energie van de daklozenopvang. Met de zonnepanelen krijgt de naam ‘Nieuwe Energie’ nu een prachtige extra betekenis.

Kunstenaars, filmers en ondernemers van Nieuwe Energie leverden een bijdrage.

Over dit project is een mooie film gemaakt door de Leidse filmers Cinemaffia

Kunstenaars Barbara van Druten en Niki Koutouras van Artvertisements maakten een prachtig kunstwerk over ‘oude en nieuwe energie’:

Details project

DATUM

20 oktober 2015

LOCATIE

Nieuwe Energie
3e Binnenvestgracht 23

PROJECT TYPE
  • 277 zonnepanelen
  • 75 kWp
  • 70.000 kWh
  • Vergelijkbaar met 22 huishoudens
PARTNERS
  • Portaal (eigenaar Nieuwe Energie)
  • EnergiekLeiden (initiatiefnemer)
  • Huurder Nieuwe Energie (initiatiefnemer)
  • RooftopEnergy (ontwikkelaar, exploitant)

Illustrator Loek Weijts maakte een infographic:

De feestelijke opening in 2015

Meer dan 100 mensen zijn bij de opening van de grootste zonnecentrale van Leiden. Bert Keijts van Portaal doet het openingswoord. Wethouder Frank de Wit stelt de zonnecentrale in bedrijf.

Fotogalerij van het project