Zo werkt het

Klinkt ingewikkeld? Valt wel mee. Lees meer over hoe het werkt.

Je koopt één of meer certificaten. Eén certificaat geeft je het recht op de opbrengst van een deel van de zonnestroom van het zonnedak. Koop je méér certificaten dan heb je recht op een groter deel van de opbrengst. Een certificaat levert gemiddeld 250 kWh per jaar. Jij verdient investering op twee manieren terug: via de energierekening en uit de stroomverkoop.

Een certificaat kost ongeveer 300 a 350 euro. Daar komt dan nog BTW bij. Die BTW krijg je later via de coöperatie van de belastingdienst terug. Die BTW schieten we dus met elkaar voor. Het komt ook voor dat de installateur de BTW voorschiet, dan heb je daar als deelnemer dan geen last van.

De prijs van het certificaat weten we vooraf niet precies. Dat hangt af van de aanbieding van de installateurs. We vragen per dak offertes op en kiezen hieruit de meest gunstige. We gaan vooraf uit van gangbare prijzen elders in het land.

Als de prijs definitief is, bepaal jij of je definitief meedoet en met hoeveel certificaten.

Verlaag je energierekening

Over de stroom die je certificaat opwekt betaal je geen energiebelasting. Dat zie je terug op je energierekening.

Deel mee in de opbrengst van de stroomverkoop

We verkopen de zonnestroom van alle zonnepanelen aan een energiebedrijf. Dit levert per jaar een netto bedrag per certificaat op. We verdelen de opbrengst onder de deelnemers. En daarnaast hgeb je dan het voordeel van de belastingkorting. Zo verdien je de investering in minder dan 10 jaar weer terug.

Let op: Indicatief voorbeeld! (Exacte bedragen o.b.v. offertes per zonnedak verschillend)
Investering Circa 300 euro + 63 euro BTW per certificaat (circa 250 kWh/jaar).
De BTW (21%) krijg je na de teruggaaf van de belastingdienst van ons terug.
Lagere energierekening, korting energiebelasting 32 euro per jaar
Stroomverkoop door de coöperatie 8 euro per jaar
Totaal opbrengst na 15 jaar 595 euro
Totale winst na 15 jaar 295 euro
Rendement over 15 jaar 6% per jaar
Terugverdientijd Na 7-8 jaar

Alle spelregels op een rij

Je kan meedoen vanaf 1 certificaat. Dit levert gemiddeld 250 kWh per jaar. Een certificaat kost eenmalig ongeveer 300 a 350 euro (plus BTW). De BTW krijg je terug. De definitieve prijs bepalen we op basis van de offertes. Soms wordt de BTW voorgeschoten door de installateur.

Het is verstandig dat je jaarlijks niet méér zonnestroom opwekt dan je thuis verbruikt, tot een maximum van 10.000 kWh per jaar (40 certificaten). Waarom? Je mag meer certificaten kopen maar dan kom je voor dat deel niet in aanmerking voor de belastingkorting. Dat is jammer want dan duurt het langer voor je de investering terugverdient.

Je krijgt alleen korting op de energiebelasting over de stroom die je zelf thuis verbruikt. Wek je meer zonnestroom op dan je zelf nodig hebt, dan profiteer je dus niet van de korting.

Een gemiddeld huishouden gebruikt 3.500 kWh per jaar. Dat kan je dus opwekken met 12 certificaten.

Ons advies is om certificaten te kopen voor maximaal 80% van je jaarlijkse verbruik. Als je zuiniger met energie omgaat of als de zon in een jaar extra schijnt dan kom je er in ieder geval niet overheen!

Voorbeeld: Op je energierekening kan je zien hoeveel stroom (kWh) je jaarlijks verbruikt. Stel je verbruikt 2.500 kWh per jaar. 80% van 2500 kWh is 2000 kWh, oftewel 8 certificaten.

Om in aanmerking te komen voor het verlaagde belasting tarief moet je in de buurt van het zonnedak wonen. De wettelijke regeling stelt als voorwaarde dat je binnen een ‘postcoderoos’-gebied woont. Je vindt dit terug bij het zonnedak waar je voor intekent.

Heb je postcode 3811, 3812, 3813, 3814, 3816, 3817 of 3818? Dan kun je al bij onze eerste zonnecentrale Vlinderslag meedoen!

Verhuis je tussentijds? Als je binnen de postcoderoos blijft wonen is er niets aan de hand. Je neemt je certificaat gewoon mee. Dat is feitelijk gemakkelijker dan zonnepanelen op je eigen dak want die verhuis je niet zo snel mee. Verhuis je buiten de postcoderoos of buiten de stad? Dan geldt de belastingverlaging niet meer. Je kan je certificaat dan verkopen aan de nieuwe huiseigenaar of via de coöperatie aan een nieuwe deelnemer. Je krijgt dan de restwaarde terug. Lees hier meer.

Je eigen energieleverancier moet willen meewerken. Deze moet de korting op de energiebelasting verrekenen op je energierekening. De meeste energieleveranciers steunen dit inmiddels. Met hen maken we afspraken om de korting automatisch te verrekenen. Een aantal leverencniers doen jammer genoeg nog niet mee.

Bij veel andere leveranciers kun je zelf jaarlijks vragen de korting te verrekenen. Kijk voor het meest recente overzicht op de site van Zon op Nederland. Alle leveranciers met minstens één ster doen mee.

Heb je een andere leverancier? Dan kun je meedoen als je overstapt op een van de leveranciers die meedoen.

Je betaalt zelf de energierekening (en niet je verhuurder) en hebt een contract afgesloten met een energieleverancier.

Je moet een zogenaamde kleinverbruikeraansluiting hebben. Dat geldt voor vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven.

Je kunt op je energierekening terugvinden wat voor soort aansluiting je hebt. Ook kun je het op de website van de netbeheerder Stedin nazoeken. Bij een ‘kleinverbruiker’ gaat het om de volgende soorten aansluitingen: 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x63A of 3x80A.

Dat zou je ook doen als je investeert in zonnepanelen op je eigen dak.

Wil je tussentijds uitstappen? Dat kan. Je kan je certificaat doorverkopen aan een ander tegen restwaarde. De coöperatie kan je helpen door de restwaarde te berekenen, potentiële kopers aan te dragen en de administratie achteraf te doen. De coöperatie kan de certificaten niet van je overnemen. Lees meer bij:  Vragen en Antwoorden.

Om zonnecertificaten te mogen kopen, moet je lid worden van Zon op Amersfoort Coöperatie U.A. We vragen een contributie van €10. Lidmaatschap betekent ook dat je kan meebeslissen over de keuzes voor jouw dak. Graag zelfs! Je kunt ook lid zijn zonder deel te nemen in een project; maar dan heb je geen aansprak op de opbrengsten uit dat project.

Bedrijven kunnen ook meedoen. In principe gelden dezelfde voorwaarden: je bent gevestigd binnen de postcoderoos, bent een kleinverbruiker, de energieleverancier steunt de regeling en je koopt niet meer certificaten dan je zelf nodig hebt met een maximum tot 10.000 kWh per jaar.

Er geldt voor bedrijven een aanvullende eis: je koopt niet meer dan 20%  van alle certificaten per zonnedak. Deze extra wettelijke regel heeft als doel om de zonnedaken van en voor zoveel mogelijk stadbewoners beschikbaar te maken. Uiteraard kun je, net als bewoners, ook aan meerdere daken meedoen. Dan geldt per dak het maximum van 20% en voor al je certificaten bij elkaar het maximum van 10.000 kWh.

Voorbeeld 1: Op een zonnedak waar 100 certificaten voor zijn, kan je met je bedrijf dus voor maximaal 20 certificaten inschrijven (20%).

Voorbeeld 2: Op een zonnedak waar 500 certificaten voor zijn, die 250 kWh per certificaat leveren, kan je met je bedrijf maximaal 40 certificaten aanschaffen, net als bewoners. 20% is weliswaar meer: 100 certificaten, maar bij 40 certificaten heb je het voor iedereen geldende maximum van 10.000 kWh al bereikt.

Ik weet genoeg & schrijf me in
Ik wil de details en achtergronden lezen